2.12. Garcea legislatorul si mentalitatea sclavagista

August 20, 20160 comentarii



Cu Garcea la luat permisul auto



2.12. Garcea legislatorul si mentalitatea sclavagista


Art 139 din codul rutier are la aliniatele 1 si 2 urmatoarele stipulari:

„(1) In cazul imobilizarii unui vehicul pe calea ferata, conducatorul acestuia este obligat sa scoata imediat pasagerii din vehicul si sa elibereze platforma caii ferate, iar cand nu este posibil, sa semnalizeze prezenta vehiculului cu orice mijloc adecvat.
(2) Participantii la trafic, care se gasesc in apropierea locului unde un vehicul a ramas imobilizat pe calea ferata, sunt obligati sa acorde sprijin pentru scoaterea acestuia sau, cand nu este posibil, pentru semnalizarea prezentei lui.”

Vreau sa mentionez ca, sub aspectul pur moral, a da o mana de ajutor in aceasta situatie dramatica este un gest omenesc, comunitar. Si totusi el este cumva abuziv sub aspectul pur legislativ. Cineva nu poate fi obligat din acest punct de vedere sa faca un anumit serviciu. Justitia abunda de astfel de cazuri. Ne-am obisnuit cu astfel de obligatii bazate pe contracte nule, dar asta nu inseamna ca e si normal. Ci, eventual ne-am resemnat fata de impotenta noastra de a inlocui sclavagismul in societate. Prin acest articol se intrevede mentalitatea sclavagismului clasic de care ne desparte putin mai mult de un secol.

Sub aspectul pur juridic ar fi stupid si neconstitutional sa fie pedepsit in vreun fel acel sofer care nu se supune acestei „obligatii”. Iar daca un astfel de om nu poate fi legal penalizat pentru astfel de comportament de ignorare, asta cam inseamna ca o astfel de prevedere nu este chiar o obligatie. Legea ar trebui asadar sa schimbe conceptul de „obligatie” cu cel de „recomandare” in acest caz.

Pornind de la aceasta scurtcircuitare sclavagista specifica lui Garcea legislatorul, a venit si Garcea chestionatorul cu propria amprenta, incurcand si mai tare pe cursant, dupa ce primul l-a incurcat pe „supus”:




Art 139 citat mai sus este destul de precis in aceasta privinta, stipuland clar continutul variantei A. Cand am dat de acest chestionar pe site-ul drpciv am ales si eu doar A, fiind deja obisnuit cu stilul tendentios al autorilor,. Dar B si C nu sunt deloc gresite. C se regaseste in eliberarea platformei caii ferate, masura corecta de la punctul A. Anuntarea politiei nu este neaparat o solutie. Dar daca ramaneti cu masina astfel si „nu este posibil sa eliberati platforma caii ferate”, undeva intr-o zona pe unde n-ati mai fost si nu cunoasteti pe nimeni la care sa sunati, atunci ce faceti? Asteptati resemnat impactul doar pentru ca Garcea chestionatorul nu isi imagineaza ca B este o varianta a solutiilor lui A? Doamne Dumnezeule! Acesti oameni sunt un pericol pentru societate pusi in astfel de pozitii sociale





Share this article :

RSS-Entries and Comments

 

Copyright © 2014. baldovin opinius - All Rights Reserved